2022

Utställningen till Lennart Janssons minne är slut och Arkivhuset är stängt för säsongen. Vi har haft en lååång säsong och nästan 1 000 besökare. Skulpturerna i parken och Werner Aspenströms diktuppläsning från träden finns förstås fortfarande kvar!

Arkivhuset tackar varmt sina konstnärer, samarbetspartners, stödjare och besökare för sommaren som gått.

Vi ses igen sommaren 2023 – och då fyller Arkivhuset 20 år!


Sommaren 2022

Roger Mettos kraftfulla målning “Kiruna”, pryder omslaget. Bergsmassivet, den djupa ravinen eller gruvhålet, de små husen som hotar att rasa, koloriten.
Människans våldsamma ingrepp i naturen, men samtidigt vår litenhet inför sam­ma natur; allt detta ser jag som signifikativt för Rogers verk, sådant det speglas i sviten “Passager”.
Så snart du stiger in i huset välkomnas du av släktporträtten av “Familjen Förgätmigej”; Amalia Billes vädjande skulpturer i glas och keramik, huvuden, ansikten, somliga överseende, andra förebrående -förgät migej! Det andra sidorummet hyser vår Hommage till Werner Aspenström, akademiledamot med uppnosig lönn-näsa, förevigad i flera versioner av Ulla Montan. Den utställningen kompletteras med de vackra band av Werners verk som bokbindaren Katarina Persson skapat.
I Arkivhusets park ringlar Pernilla Janssons “Nyfiket rep”, en keramisk skulptur som tränger fram genom gräs och jord. Vill du bli överraskad? Tag en tur i par­ken, se de andra skulpturerna och du kommer att höra poesi från själva träden!

Det är rörelsesensorer som sätter igång uppläsningar av Aspenström-dikter.

Läs årets digitala katalog
MYCKET NÖJE ÖNSKAR
Jan Axel Nordlander
Arkivhusstiftelsens ordförande