2023

DUBBELT PRISBELÖNTA

Uppdaterat 26 november 2023

2019 tilldelades Arkivhuset Smedjebackens kommuns kulturpris för “högklassiga konstutställningar som möjliggjorts tack  vare ett outtröttligt engagemang…. också när det gällt upprustning och konstnärlig utsmyckning av Arkivhuset och Prostparken”

2023 fick vi Årets Granskott: “Det är med stor uppskattning och respekt som vi tilldelar Årets Granskott 2023 till konsthallen Arkivhuset. Vi hoppas att denna utmärkelse kommer att driva dem att vidareutveckla sin viktiga verksamhet och bidra till ytterligare innovation och förnyelse inom konstvärlden i Dalarna.”

SOMMARPROGRAMMET 2023 – Humor, poesi och ett stilla allvar

I år fyller vi 20 år som konsthall. Vi firar det med ett extra fullmatat program, se bara:

Skulptur och måleri av Åke Pallarp, professor vid Kungl. Konsthögskolan och ledamot av Konstakademien. Åke gick bort för tio år sedan och ihågkoms förra året med en stor retrospektiv utställning på Färgfabriken i Stockholm. Hans familj har generöst öppnat sitt arkiv för Arkivhuset så att vi har kunnat göra vårt eget urval bland verken.

Textilkonst av Ida-Lovisa Rudolfsson, född och verksam på Västkusten, Masterexamen i textilkonst, en av Sveriges mest uppmärksammade textilkonstnärer. Flera utställningar och stipendier, grupputställning på ryktbara Röhsska museet i Göteborg.

Loftet har vi upplåtit åt verk av eleverna på gymnasiets estetikprogram.

I parken återkommer förra Meken-intendenten Pernilla Jansson med en vidareutveckling av sin skulptur Voyage.

I träden hänger ”diktholkarna”, sensorstyrda poesiuppläsningar av akademiledamoten Werner Aspenström själv; ett samarbete med Aspenströmsbiblioteket och Aspenströmsällskapet.

Men inget jubileum utan musik! Ludvika/Smedjebackens Kulturskola kommer att spela klassiskt och populärt i parken och den 13 juni vid 17-tiden sjunger You Tube-artisten Tova Char pop för vår yngre publik!

Bäst av allt: Allt är Gratis!